SINAV ÖNCESİ (YGS-LYS) NELER YAPILMALI,

SON HAZIRLIKLAR ve SINAVDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

YGS-LYS gibi kapsamı geniş olan sınavlarda başarılı olmak için bu sınavlara uzun süreli ve doğru yöntemlerle çalışılmalıdır. Biz, burada sınava genel bir hazırlıktan daha çok sınava son bir ay kala neyi daha iyi yapabiliriz sorusuna cevap arayacağız. Öncelikle şunu belirtmek gerekir; bu tarz sınavlardan önce aşırı heyecan, fazla iyimserlik ve karamsarlık zararlıdır. Özellikle sınavdan önceki zaman dilimlerinde yapacağınız hazırlıklar sizi bu tarz aşırı duygu hallerinden uzaklaştırmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur. Bunun için sınavdan önceki çalışmaları ve deneme sınavlarını gerçek sınavmış gibi dikkate almakta fayda vardır. Burada yazdıklarımız genel ifadelerdir ve dikkate alınmasında fayda vardır. Her adayı aynı görmüyoruz, sadece adaylara yardımcı olabilecek şeyleri yazmaya dikkat edeceğiz.
Sınav öncesi hazırlığı aşağıda zaman dilimlerine bölerek anlatmaya çalıştık.


  1. Sınavdan önceki yaklaşık 30-10 gün aralığı:

    Sınav öncesi son bir aylık zaman dilimi çok önemlidir. Normal şekilde sınava hazırlanan bir adayın bu sürede konu çalışmayı yavaş yavaş azaltıp soru ve deneme çözmeye ağırlık vermelidir. Ders bazında soru çözümüyle ve deneme çözerek yapabilirsiniz. Aday bu çözdüğü testlerde yanlışlarını tespit edip, yanlışlarının olduğu konuları tekrar etmelidir. Örneklendirmek gerekirse YGS kapsamındaki matematik müfredatının hepsini bu süre içinde çalışmaktansa, denemelerde yanlışın çıktığı konulara bakmak, o konuları (üslü sayılar, kümeler gibi) tekrar etmek daha faydalıdır. Diğer türlü sınav yaklaşırken bir dersin tamamına yakınına çalışmak için kendinizi zorlamanın faydası yok gibidir.

    Bu zaman diliminde temponuzu ve günlük çalışma saatinizi elinizden geldiği kadar arttırabilirsiniz. Başka bir işiniz ya da okul-kurs gibi bir meşguliyetiniz yoksa günde 8-10 saat çalışabilirsiniz. Bu arttırmayı yaparken gün içinde belli zaman aralıklarında ara verip iyi dinlenin, uyuyun,yemeğinize ve kendinize zaman ayırın. Hiç durmadan 3-5 saat çalışmaktansa 2'şer saatlik dilimlerle ara vererek çalışın. Bu yoğun çalışmanın etkisini azaltmak için yatış saatinize, uykunuza ve yemek düzeninize dikkat edin. Deneme sınavı çözerken ara vermeyin. Çalışma planınızda benzer dersleri arka arkaya çalışmayın, mesela matematik ve fizik dersini art arda çalışmak gibi…

    YGS-LYS'deki derslere genel yaklaşmaktansa, bu dersleri bölerek ve içlerinden yapabileceklerinizi seçerek bunlara çalışın. Orta halli başarıya sahip adaylar için şöyle bir örnek verilebilir: Matematiğim zaten kötü (10-15 netin üstüne çıkamam gibi) deyip kestirip atmayın bunun yerine, matematik net sayınızı 3 net 5 nette olsa arttırabileceğiniz konuları bulup onlara çalışın. Sürekli konuşup şikayet etmektense matematikteki net sayınızı 10'dan 16'ya çıkarmak azda olsa gelişme sağlamaktır ve binlerce kişinin önüne geçmenizi sağlar.

    Sınav öncesinde yapılacak bu soru ve deneme çözümlerinde ilerleme sağlanabiliyor mu? sorusu çok önemlidir. Bazı adaylar ya da rehber öğretmenler günde 300 ya da 500 soru çözmek gibi olaya gelişi güzel yaklaşmaktadır. Bunun yerine, bir hafta aralıklarla çözdüğünüz iki Türkçe testindeki gelişiminize bakmak gerekir, net sayısını az da olsa arttırarak gitmenin yollarını bulmak gerekir. Örneğin; belli periyotlarla çözdüğünüz Türkçe testindeki (40 sorudan)net sayınız yaklaşık 30 çıkıyor; bu demektir ki kalan 10 sorudaki konulardan çalışıp net sayısını 33-35'e yükseltmek gerekir. Sınav öncesindeki denemelere gerçek sınavmış gibi yaklaşın ve bu ciddiyetle çözün.
    Sınavdan önce ÖSYM soru arşivine bakıp daha önceki yılların deneme sınavlarını mutlaka çözün.
    Sınava hazırlıkta özellikle test ve deneme çözümünde mümkün olduğunca değişik kaynaklardan yararlanın.
    Hep bir kaynakla ya da dershane yayınıyla hazırlanmak sağlıklı değildir.
    Sınavda zamanlama: Aslında sınavdaki heyecan ya da paniğin çoğunlukla nedeni sınavı yetiştiremeyeceğim korkusudur. Bunun önüne geçmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.
    Özellikle YGS denemesi çözerken testleri gelişi güzel değil de belli bir sırayla çözün: Sayısal bir aday için şöyle bir sıralama olabilir; matematik, fen, türkçe, sosyal. Böyle bir sıralama sizin için çok sağlıklı olacaktır. TM ya da Sözel öğrencisiyseniz Türkçeden başlamanız faydalı olacaktır.
    Denemelerde olabildiğince her testten soru çözmeye çalışın ama önceliği ve ağırlığı, alan testlerine verin. Örneğin; TM öğrencisiyseniz enerjinizin ve zamanınızın büyük bir kısmını matematik ve türkçe çözmek için harcayın, bu testleri önce çözerek kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
    Deneme çözerken mutlaka saat kullanın.
    Sınavda hangi teste ne kadar süre harcayacaksınız bunun ayarlamasını yapın. Mümkün olduğu kadarıyla bu sürelere uyun. Matematik 40 soruya, 40-45 dakika ayırmak gibi. YGS,160 dakika saat 10.00'da başlıyor. Saat 10:35'te ikinci dersin testine 11:10'da diğerine geçmiş olmalıyım gibi düşünün ve bu şekilde 160 dakikanın planlamasını yapın. Sınavın son 5-10 dakikasını genel bir tekrara ve boş sorulara tekrar bakmak için ayırın.
    Deneme sınavlarını çözerken zorlandığınız sorularda takılmayın soru ile inatlaşmayın, şöyle yanlış bir bilgi var ortada sınavda zor sorular daha fazla puan verir gibi. Böyle bir şey yok arkadaşlar, örneğin, sınavdaki tüm matematik soruları aynı puandır, mesela matematikteki 6. soru çok zor, doğru yanıtlanma oranı çok düşük ve bu soruyu çözmek zaman alıyor; 22 soru ise çok basit hemen hemen herkes yanıtlamış. Bu iki sorunun da puan değeri aynıdır. Aday ortalama soru başına 1dk 1,5 dk ayırması gerekirken 3-5 dakika ayırırsa o zaman muhtemelen süreyi yetiştiremeyecektir ve panik olacaktır. Bu noktada kendi seviyenizi iyi bilin ve iyimser düşünün.
    Sınav esnasında çözdüğünüz soruyu hemen cevap kâğıdına işaretleyin, toplu işaretleme yapmayın ve cevap kâğıdını işaretlemek için sınav sonunu beklemeyin. Sınav sonunu beklerseniz cevap kâğıdına işaretleme yapmak için de zaman ayırmanız gerekecektir. Toplu işaretleme de kaydırma yapma riski yüksektir.
    Sınavdan önce yapacağınız test ve denemelerde mümkün olduğunca sınavdaymış gibi davranın ve aşağıda sıralanan maddelere uyamaya çalışın.
    Test ya da deneme çözerken;
    Yerinizden kalkmayın, dolaşmayın, hatta oturduğunuz yerde sağa sola fazladan hareket bile etmeyin, varsayın ki evinizde değil de gerçek sınavdasınız.
    Su ve ufak bir şeker dışında hiçbir şey yemeyin, içmeyin, Denemelerinizi gerçek sınavdaymış gibi çözün.
    Tuvalete gitmek ya da mola vermek yok.
    Kimseyle konuşmayın, cep telefonu, bilgisayar, müzik vb. tüm şeylerden kaçının.
    Deneme çözerken, testlerin birinden diğerine geçerken hesapladığınız sürede yetiştirip yetiştiremediğinize dikkat edin. Örneğin YGS için kendinizi 160 dakikaya göre ayarlayın; sıkılma, bunalma, ara verme, dikkat dağıtma gibi lüksleriniz olamayacak, ona göre hareket edin. Bu tarz uzun süreli sınavlarda motivasyonu ve dikkati yüksek tutmanın en önemli yolu, belli bir disiplinle hareket ederek ve ciddiye alarak deneme çözmektir.

  2. Sınavdan önceki 10-3 gün aralığı:

    Bu süre içinde yine normal hazırlığınıza devam edin. Sonlara doğru yavaş yavaş dozu ve yoğunluğu azaltın. Bu süre içinde günlük çalışma saatlerinizi özellikle sınava birkaç gün kala iyice düşürün. Son günlerde belki günde bir deneme çözmek yeterli gelebilir. Bu dönemlerde aşırı yüklenmenin faydası olmayabilir.
    Sınava doğru ağır, riskli, yorucu spor ve benzeri etkinliklerden kaçınılmalıdır. Olabildiğince sakin davranılmalı yemek ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
    Sınav yaklaştıkça aile, arkadaş çevresi, tv ve sosyal medya gibi ortamlarda iyi niyetli olarak ya da olmayarak gerekli ya da gereksiz sınavla ilgili çok değişik konular konuşulacak, eleştiriler olacak, doğru yanlış bir sürü bilgi ve söylenti ortalarda dolaşacak. Özellikle sınavın gerekliliği, başka ülkelerde ne olup olmadığı, sınavlarda kopya olup olmadığı gibi bir sürü konuda, bir sürü kişi ve uzman çıkıp konuşacak da konuşacak. Adayların böyle kritik dönemlerde çok fazla bu konuların içinde yer almaması, konuşmaması, tartışmaması daha sağlıklıdır. Diğer türlü konuşulan bu tarz kötü örnekler ve olaylar, adayın moralini bozup adayı başarısızlığa ya da kendi sorumluluğunu görmezden gelmeye veya başka kişi ve kurumları suçlayarak kendi başarısızlığını haklı göstermeye yol açar. Bu dönemlerde herkesle her şeyi konuşmaktansa susmak ya da gerekli ise sadece belli kişilerle konuşup bilgilenmek (rehber öğretmenler gibi) daha sağlıklı olur.
    Sınavdan önceki günlerde, uyku düzeni dengesiz (geç yatıp geç kalkanlar için) adayların biraz daha dikkat etmesi gerekir.

  3. Sınavdan önceki 1-2 gün aralığı:

    Sakin olun, iyi dinlenin, kendinizi mutlu edecek faaliyetler yapın (gezmek, arkadaşlarla iyi vakit geçirmek, müzik dinlemek vb.)
    Uykuya dikkat edin, geç yatmayın, sınavdan önceki akşam özellikle ilk defa sınava girecek adaylarda heyecan artabilir, normaldir. Yemeklerinize dikkat edin, ağır ve midenizi bozacak yemeklerden kaçının.
    Çalışmayı bırakın, dinlenin. Zaten yapılabilecek şeyleri iyi kötü yapmışsınızdır son gün çalışmanın bir faydası olacağı kanısında değiliz.
    Sınav yerinizi, nasıl gideceğinizi, sınav sabahını etüt edin ve sınav giriş evraklarını hazırlayın. Sizin dikkatiniz ve gerekli tedbirleri almanız sınav sabahı sizi rahatlatacaktır.

  4. Sınav sabahı:

    Biraz erken kalkın, iyi bir kahvaltı olmazsa olmaz bizce. Özellikle kahvaltıda enerji verecek yiyecekleri tercih edin. Aç susuz sadece pastaneye güvenerek, kahvaltı yapmadan evden çıkmayın. Özellikle bazı kişilerde erken kahvaltı yapamama gibi durumlar olabilir, bunun önüne sınavdan önceki hafta, her gün erken kalkıp sınava gidecekmiş gibi kahvaltı yaparak önüne geçilebilir.
    Sınavda yanınızda bulunması gereken ( kimlik ve sınav giriş belgesi) evrakları unutmayın. Sınava giderken yanınıza fazladan para, kalem silgi gibi eşya, cep telefonu ya da elektronik eşya, saat, her türlü takı, aksesuar almayın. Binaya girişte muhtemelen bunları elinizden alacaklardır ve sınav salonunda ihtiyacınız olan her şey size verilecektir. Siz sadece su götürün.
    Sınava gireceğiniz yere sınav saatinden en az yarım saat önceden gidin (9:30'da).
    Sınavda yukarıdaki yazılanlar doğrultusunda ve sakin hareket edin. Başarılar.

  5. Hazırlayan: Rehber Öğretmen Mesut Sabancı


Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk