SINAVSIZ GEÇİŞ KONTENJANLARININ AZALTILMASI NEYE YARAR?

 

2015 Haziran ayının başındayız, ÖSYS tercihlerine çok az bir zaman kaldı. ÖSYM üniversitelere gönderdiği yazıda Sınavsız Geçiş kontenjanlarının % 40’ına YGS puanı ile öğrenci alınacağını belirtmiştir.

Bu olayı çeşitli açılardan değerlendirecek olursak:

  • Bu uygulama %60-%40 oranı ile 2014’te yapılmış olsaydı, yaklaşık 50 bin meslekli liseli sınavsız geçiş yapamayacaktı. Yeni uygulamanın, diğer alan mezunlarının şansını arttırmak açısından olumlu olduğu ortada. Ancak keşke bu değişiklik 2015 ÖSYS başvuruları sırasında anons edilseydi. Sadece sınavsız geçiş için 2015 ÖSYS’ye başvuran adaylar, şimdi neden YGS’ye girmedim diye düşünüyorlardır. Bir anlamda maçın 80. dakikasında kural değişikliği yapılmış gibi oldu. “ (Burak Kıvanç UTM)
  • Son yıllarda özelliklede düz liselerin meslek ve imam hatip lisesine dönüşüm sürecinde canlandırmaya çalışılan meslek liselerin eski günlerine döndürme çabasına vurulmuş bir darbe olacaktır. Artık aileler sınavsız geçiş zora girdiği için çocuklarını meslek lisesine göndermekte tereddüt edeceklerdir.
  • Bu yeni durum uygulanırsa 12 sınıf düzeyinde daha çok öğrencini YGS’ye girmesi gerekecek. Özellikle dershanelerin kapatılma sürecinde daha çok kişiyi sınava girmeye zorlamanın ne gibi bir anlamı var.
  • Kendi elimizle yaptığımız ve tıkır tıkır işleyen sistemi neden bozma gereğini duyuyoruz. Atalarımızın dediği gibi bu durum biraz ‘pişmiş aşa su katmak’ oluyor. Zaten merkezi genel sınavlardan şikayetçiyiz ve kaldırmanın yollarını arıyoruz; bir taraftan da daha çok öğrenciyi özellikle meslek lisesi öğrencisini, sınava zorluyoruz.
  • Mevcut sistemde aksaklık ya da yanlışlık varsa bunu düzeltmenin yolu bu değildir. Türkiye’de eğitimdeki en büyük sıkıntı ilk 8 yıllık temel eğitimde yeteri kadar iyi ölçme yapılamamasıdır.Bu yapılamadığı için doğru düzgün okuma yazma bilmeyen öğrenciler üniversite mezunu olmaktadır.
  • Türkiye’de zaten genç nüfusta zaten işsizlik yüksek bir taraftan da iyi kalifiye yetişmiş (teknisyen-tekniker) eksikliğinden bahsediyoruz. Bu uygulama ile ailelerin meslek lisesine öğrenci göndermesinin yolunu kapatıyoruz.
  • Böyle bir değişiklik yapılacaksa; bu 2015-2016 yılından itibaren meslek liselerine kaydolacak öğrencileri kapsamalıdır.

Mesut Sabancı
Rehber Öğretmen
genctercih.com 

Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk