2013 ÖSYM EK YERLEŞTİRME KILAVUZU AÇIKLANDI
ÖSYM yerleşemeyen öğrencilerin beklediği 2013 YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA EK YERLEŞTİRME KILAVUZU yayımlandı. Boş kontenjanlar bu kılavuzda yer almaktadır. Tercihler 25 Eylül - 30 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılabilecektir.
2013 YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA EK YERLEŞTİRME KILAVUZU aşağıdaki linktedir:
2013 YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA EK YERLEŞTİRME KILAVUZU

2013 ÖSYS EK YERLEŞTİRME KILAVUZU, BAŞVURU BİLGİLERİ ve DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR.

EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER BAŞVURABİLİR VE KOŞULLARI NELERDİR

2013 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2013-ÖSYS'ye başvurulmuş olması zorunludur. Adayın başvuracağı programın şartlarını taşıması gerekmektedir.
  1. Aday tablo 3A'dan 2 yıllık ön lisans programları için seçim yapacak ise: mezun olduğu meslek lisesi bölümünün sınavsız geçiş hakkı ile başvurabilir. Eğer aday meslek lisesi mezunu değilse ya da meslek lisesi mezunu olup sınavsız geçiş hakkı olan bölümlerin dışında bir bölüm için tercihte bulunacaksa ilgili puan türünden 140 puanı geçmiş olması gerekir. Adaylar sınavsız geçişte kullanılan öncelik sırasını ve meslek lisesi bölümlerinin sınavsız geçiş hakkı olan 2 yıllık ön lisans programlarının bilgisini sitemizin (www.genctercih.com) Sınavsız Geçiş ve Bölümleri Menüsünden öğrenebilir. Tablo 3A'da yer alan yükseköğretim ön lisans programlarına öncelikle sınavsız geçişle yerleştirme yapılır, eğer kontenjan sınavsız geçişle dolmazsa o zaman ilgili YGS puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.
  2. Aday tablo 3B'den 2 yıllık ön lisans programları için seçim yapacak ise: adayın tercih etmek istediği programın koşullarını tam olarak karşılaması ve adayın ilgili YGS puanının kılavuzda programın karşısında yer alan yerleştirme puanından yüksek olması gerekir. Bu bölümde yer alan programların yerleştirme puanı sütunu boş ise yada (-----) ibaresi var ise ( bu bölüm yeni açılmıştır) bu şekilde olan bölümleri seçebilmek için adayın ilgili puan türünden 140'ı geçmiş olması gerekmektedir. Bu bölümde yer alan programlara yerleştirmede sınavsız geçiş uygulanmaz. Bundan dolayı yerleştirmede sadece ilgili puan türündeki puan üstünlüğü dikkate alınır.
  3. Aday tablo 4'den fakülte ve yüksekokulların lisans programlarını seçecek ise: adayın tercih etmek istediği programın koşullarını tam olarak karşılaması ve adayın ilgili YGS –LYS puanının kılavuzda programın karşısında yer alan yerleştirme puanından yüksek olması gerekir. Bu bölümde yer alan programların yerleştirme puanı sütunu boş ise yada (-----) ibaresi var ise ( bu bölüm yeni açılmıştır) bu şekilde olan bölümleri seçebilmek için adayın ilgili puan türünden 180'ı geçmiş olması gerekmektedir.


DİKKAT: Adayların tercih yapacakları bütün bölümlerin özel koşullar ve açıklamalarını dikkatle okuması ve burada belirtilen koşul ve yeterlilikleri taşıması gerekmektedir. Aksi halde adayı ek yerleştirmede yeterliliğinin taşımadığı bir bölümü kazanırsa kayıt yaptıramaz.

NOT: 140.000-ile 179,999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları tablo 4'ten 4 yıllık açık öğretim programlarından seçim yapabilirler.

NOT: Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.

NOT: Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve 2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu kılavuzda yer alan okul birincileri, bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adayların adı geçen kılavuzları yeniden gözden geçirmeleri yararlarına olabilir.

TERCİH İŞLEMLERİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILACAK

  1. Tercih işlemleri 25-30 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
  2. Adaylar bireysel olarak kendileri (ais.osym.gov.tr adresinden) ya da başvuru merkezleri yolu ile başvuru işlemlerini yapabileceklerdir.
  3. Adaylar 30 tercih seçebileceklerdir. Başvuru süresi bitene kadar bu seçimlerinde değişiklik yapma hakları vardır.

Not: Kılavuzda mavi zemin üzerine yazılmış olan programlar özel üniversitelerin bölümleri olup bu bölümlerde okumak ücrete tabidir. Adayların ilgili bölümlerin ücretlerini iyi incelemesi önemle rica önerilir.

Temmuz ayında yapılan genel yerleştirmede olduğu gibi bu ek yerleştirmede de kazanan adayların ( açık öğretim kontenjan sınırlaması olmayan bölümler ile sınavsız geçiş haricinde) gelecek yıl OBP'leri %50 oranıında kesilecektir. Adayların bu hususu unutmaması ve boş tercih yapmaması önemle rica olunur.

Bu ek yerleştirme sürecinde adaylara gençtercih ekibi olarak her konuda elimizden geldiği ölçüde yardımcı olacağız. Sizde sorularınızı ve tercih ile ilgili diğer merak ettiklerinizi www.genctercih.com sorun yanıtlayalım bölümünden ya da https://www.facebook.com/groups/genctercih/ adresinden sorularını sorabilirler. Adaylara her türlü konuda en kısa sürede yardımcı olunacaktır.

Ek yerleştirme yapacak arkadaşlara başarılar ve bol şans dileriz. Saygılarımızla gençtercih ekibi.
Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk