Evet, 2017 Ocak ÖSYS kılavuzu ile sınavsız geçiş kaldırılmıştır. Artık eski mezun ya da yeni mezun olacak hiçbir meslek ve imam hatip lisesi mezunu sınavsız geçişle yerleşemeyecektir. Bu adaylara ÖSYM sadece YGS ile 2 yıllık alanları ile ilgili programlar için ek puan verecektir.
Açıköğretimde ki tüm bölümlere puan türü getirilmiştir. Aday kazanmak istediği bölümün puan türünden en az 150 YGS puanı almak zorundadır.
Açıköğretimde ki tüm bölümlere puan türü getirilmiştir. Aday kazanmak istediği bölümün puan türünden en az 180 LYS puanı almak zorundadır.
YGS’den en az 150 puan.
YGS’den 180 puan.
Her hangi bir YGS puan türünden 180’i geçmiş olmak.
İlgili YGS-LYS puan türünden 180 puan.
Yalnızca meslek lisesi çıkışlı öğrenciler teknoloji fakültelerindeki M.T.O.K. bölümlerini tercih edebilir.
Öğrencini lise ortalamasıdır. Bu ortalama ÖSYM tarafından hesaplanarak puanlamaya dahil edilir.
Öğretmen lisesi, spor lisesi, güzel sanatlar lisesi, meslek lisesi gibi liselerde okuyan öğrencilere okudukları bölümlerin devamı yada yakın 4 yıllık lisans bölümlerine yerleşirken fazladan aldıkları (0,06) puandır. 30 mart 2012’den sonra meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenciler ek puan alamaz, yani 2016 ve daha sonraki yıllarda mezun olan adaylar, 4 yıllık hiçbir bölüm için ek puan alamaz.
Sınavsız geçişle yerleşen veya açık öğretimde kontenjan sınırlaması olmayan bölüm kazananlar haricindeki bölümleri yada özel yetenek bölümlerini kazananların, bir sonraki yıl OBP’si yarıya düşer.
Yurt dışındaki üniversiteleri bitiren kişilerin diplomalarının Türkiye’de geçerli sayılması için bu diplomaların YÖK tarafından kabul edilmesidir. Denklik verilmemişse yurt dışında alınan diploma Türkiye’de hiç biri şe yaramaz; bundan dolayı ÖSYM kılavuzunda olmayan Yurt dışı üniversiteleri seçecek adayların konu hakkında YÖK’ten bilgi alması gerekir.
2 yıllık bölümleri bitiren öğrencilerin ilgili bölümün 4 yıllığına yerleşebilmek için girilen sınavdır.
Belli başarı şartlarını taşıyan öğrencilerin o üniversitede ikinci bir bölümden belli sayıda kredi alarak, o bölümün sertifikasını almasıdır.
Belli başarı şartlarını taşıyan öğrencilerin aynı anda o üniversitede 2 bölüm mezun olmasıdır.
İkinci Öğretim demekti, dersleri akşam olur ve harçları daha fazladır.
Yabancı dille okutulan bölümlerde 1. Sınıfa başlamadan önce ilgili yabancı dil için yeterlilik sınavına girilir. Bu sınavı geçemeyen öğrenciler o dili öğrenmek için bir yıl boyunca hazırlık okur ve yılın sonunda sınava girer.
ÖSYM tercih kılavuzunda kodu 2 ile başlayan üniversitelerdir. Bu üniversitelerde öğrenim para iledir.
Belli başarı kriterlerini yerini getiren öğrencilere verilen maddi destektir.
Adayların seçecekleri bölümlerin özel koşulları ve açıklamalarına dikkat etmesi gerekmektedir. Bu şartları karşılayamıyorlarsa ilgili bölümü kazanmış olsalar dahi mağdur olabilirler.
Not: Burada adaylara kolaylık olsun diye bilgiler kısaca verilmiştir. ÖSYM, YÖK, MEB ve diğer kurumların sitlerinden daha ayrıntılı bilgi alınabilir.