Back to Top Anasayfa

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta SARAÇ Gazeteci-Yazar Pervin KAPLAN'ın Sorularını Yanıtladı

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta SARAÇ Gazeteci-Yazar Pervin KAPLAN'ın , pervinkaplan.com adlı web sitesinden, sorularını yanıtladı. Pervin KAPLAN'ın YKS, TYT-AYT soruları, puan hesaplama, başarı sıraları, ham puanlar, baraj puanlarla ilgili soruları aşağıdaki gibi yer almıştır.


YKS’de başarı sırası barajları düşürülecek mi? Barajlar 2018 YKS’de olduğu gibi mi kullanılacak?

Başarı sırası barajlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Barajlar 2018 yılında uygulandığı gibi kullanılacak. Yani barajların düşürülmesi ya da yükseltilmesi söz konusu değil. Geçen yıl üniversiteye yerleşen öğrenciler için hangi barajlar geçerliyse onlar geçerli olacak. Bu durumda da başarı sırası barajları;

  • TIP: En düşük başarı sırası 50 bininci.
  • Hukuk: En düşük başarı sırası barajı 190 bininci.
  • Mühendislikler: En düşük başarı sırası barajı 300 bininci. (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil)
  • Mimarlık: En düşük başarı sırası barajı 250 bininci.
  • Öğretmenlik programları: PDR dahil en düşük başarı sırası barajı 300 bininci.

Geçen yıl uygulanan 0.5 ham puan kuralında bu yıl değişiklik olacak mı?

Hayır. Geçen yıl olduğu gibi TYT’de Temel Matematik ve Türkçe testlerinin herhangi birinden 0.5 ham puan alan adayların TYT puanları hesaplanacak. Özellikle matematik testindeki duruma baktığımızda maalesef bu uygulamaya bir iki yıl daha devam etmek durumunda olduğumuzu görüyoruz. Beklentimiz, MEB’in alacağı kararlarla önümüzdeki yıldan itibaren matematikteki başarı oranının yükselmeye başlaması…. Aynı durum YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) için de geçerli. AYT’de ilgili testlerden 0.5 ham puan alanların puanları da hesaplanacak.


Bu durumda puan hesaplamasında değişiklik olmayacak? AYT’de Matematik Testi’ni çözen adayın hem Sayısal (SAY) hem de Eşit Ağırlık (EA) puanları hesaplanacak. Peki bu durum geçen yıl SAY öğrencilerinin EA, EA öğrencilerinin de SÖZ öğrencilerinin önüne geçmesine neden olmuştu. Aynı hesaplama sisteminde sorun olmaz mı?

Evet, tek test çözenin de puanı hesaplanacak. Geçen yıl geçerli olan kuralların tümü bu yıl için de geçerli. Üniversiteye geçiş sistemi kurulmuş durumda. Geçen seneyle aynı kurallar bu yıl da geçerli. Adayların aklında ‘Sistem bu yıl değişecek mi?’ sorusunun olmasını istemiyoruz. O yüzden de kural değiştirmeyeceğiz. Geçen yıl nasıl geçerliyse bu yıl da aynı şekilde geçerli olacak. Adayların bu anlamda aklında bir soru işareti olmasını istemiyoruz. Sistem belli, sistemin kuralları da belli, o yüzden de bu yılın adayları bunu bilmeli. YKS için bir değişiklik yok. Onlar derslerine çalışmaya devam etsinler.


TYT ile AYT’nin baraj puanlarında da değişiklik olacak mı?

Olmayacak. TYT’nin ilk baraj puanı 150 puan. Yine tek puan TYT puanı olacak. Adaylar bu puanla ön lisans programlarını tercih edebilecekler. Hatırlayalım, bu tek puan uygulaması ile ön lisans programlarında doluluk gerçekten tatmin edici bir düzeye sıçradı. Lisans programlarını tercih edebilmek için AYT’de 180 puan barajı geçerli.


TYT’de 200 ve üzerinde puan alanların bu puanı 2 yıl boyunca kullanabileceklerini açıklamıştınız. Ancak bu puanların yerleşen ya da yerleşmeyen öğrenciler için nasıl kullanılacağını açıklamadınız. Ayrıca geçen sene bir önceki sene yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlardan puan kırılmıştı. Bu uygulama devam edecek mi?

Doğru. TYT’de 200 ve üzerinde ham puan alan adaylar bu puanlarını iki yıl kullanacak. Geçen sene açıkladığımız gibi; adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil bir puanlama yapılmış̧ olacaktır. Geçen sene nasıl yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlardan puan kırılmış ise önümüzdeki sene de aynı oranda bir kırılma olacaktır. Yani bu konuda da bir değişikliğe gidilmeyecektir.


YKS’de soru sayılarında herhangi bir değişiklik olacak mı?

Hayır. TYT, AYT ve YDT oturumlarında soru sayılarında da bir değişiklik yok. Öğrencilerimiz bu konuda rahat olsun.


Öğrenciler merak ediyor. Soruların yapısında değişiklik olacak mı? Sorular geçen yılın soruları gibi mi olacak?

Soruların yapısıyla ilgili bir değişiklik yok. TYT’de Türkçe ve Temel Matematik testlerindeki sorular, yıllardır eleştirilen ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir. TYT, Türkçe ve Temel Matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar. Bizim getirdiğimiz sistemin en önemli özelliği yükseköğretime geçişte ilk defa yeni ve pek çok ileri ülkede uygulanan sözel ve sayısal okuryazarlığı öncelemesidir. Bu konsept, Türkiyenin bir kazanımıdır ve değiştirmek istemiyoruz.

Türkçe Testinde; sözel alanlardaki yeterlilikler esaslı, Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.

Temel Matematik Testinde; sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı, temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir. Özetle, bilgiyi ezberlemeye dayalı bir çerçeveden uzaklaşıp ölçmede muhakeme, anlama ve çıkarımda bulunma evresine uygun sorular yer alıyor.

AYT sorularını da biliyorsunuz daha önce de açıklamıştık, LYS’lerdeki gibi olacak.


OBP katkısı değişecek mi?

Hayır. Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) yerleştirme puanına katkısı değişmeyecek. Katsayı değişikliği yok. Yani 2018 yılında hangi kural geçerliyse yine 2019 YKS için de bu geçerli.


Sosyal medyada TYT’nin tarihinin YGS’de olduğu gibi öne çekileceğine, hatta mart ayında yapılacağına ilişkin mesajlar yer alıyor. İki sınavın arasına zaman konması gibi bir durum söz konusu mu?

Hayır. YGS’nin mart ayında yapılması eğitim öğretim sisteminde kesintiye neden oluyor, öğrenciler derslerden kopuyor, okullara devam etmiyordu. Bu nedenle YKS’de sınavlar iki gün içinde ve bir hafta sonu tamamlanıyor. Sınavın uygulanmasıyla ilgili değişiklik olmayacak. Yine geçen yıl olduğu gibi YKS bir hafta sonu iki günde tamamlanacak. İlk gün TYT, ikinci gün ise sabah oturumunda AYT, öğleden sonraki oturumunda da YDT olacak.


YKS için tarih belirlendi mi?

ÖSYM ile birlikte uyumlu bir şekilde bu tarihi belirliyoruz bu günlerde. Yakında sınavın uygulayıcısı ÖSYM tarafından bu tarih açıklanır. Ancak okullar kapandıktan sonra yapılmasına dikkat ediyoruz.


Önümüzdeki sene yapılacak sınav ile ilgili son olarak söylemek istediğiniz başka bir husus var mı?

Evet, şunu söylemek isterim. Sınav sistemi uzun bir süre sonra değişti ve geçen sene ilk defa uygulanarak başarılı sonuç üretti. Sınav sisteminde yeniden değişikliklere gitmek gündemimizde değil.