Back to Top Anasayfa

2022 LGS (Liseye Geçiş Sistemi) Ortaöğretim Kurumları Merkezi Sınav Başvuruları, 2022 LGS Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) web sitesinde (https://www.meb.gov.tr/), 29 Mart 2022 tarihinde yayınlanan "2022 LGS KAPSAMINDAKİ MERKEZÎ SINAV KILAVUZU YAYIMLANDI" başlıklı haberinde, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın başvuruları ve uygulama kılavuzu ile ilgili ayrıntılar belli oldu.Haberin ayrıntıları aşağıdadır.


2021-2022 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, "www.meb.gov.tr" internet adresinden açıklandı.
Resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezî sınavla ilgili usul ve esaslara yer verildi.


2022 LGS Başvuruları Ne Zaman? LGS Sınavına Katılım Zorunlu Mu?

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada: "LGS kapsamında 5 Haziran 2022'de uygulanacak merkezî sınavın başvuruları, 4-14 Nisan 2022 'de Bakanlık tarafından merkezî olarak gerçekleştirilecek. Otomatik başvuru işlemi, yurt içinde eğitim alan tüm 8'inci sınıf öğrencileri için gerçekleştirilecek." şeklinde bilgi verdi. Yani öğrencilerin ve velilerin sınav başvurusu için fiziki bir ek işlem veya başvuru yapmalarına gerek kalmayacak. Başvurular bakanlık tarafından otomatik olarak tanımlanacak. Sınava katılım zorunlu değildir.


LGS Sınavına Yurt Dışından Katılım Nasıl Olacak?

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullardaki öğrenciler ise yayımlanan kılavuzuda bulunan formu doldurarak başvurularını yapacak. Böylece öğrencilerin ve velilerin sınav başvurusu için fiziki bir başvuru yapmasına gerek kalmayacak."


LGS Sınavı Giriş Belgeleri Nasıl Alınacak?

2022 LGS Kapsamındaki Merkezî Sınav Kılavuzuna göre fotoğraflı sınava giriş belgeleri, e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden, 27 Mayıs 2022 tarihinden itibaren erişime açılacak. Okul müdürlükleri belirlenen tarihten itibaren öğrencilerinin sınav giriş belgelerini alacak ve mühürleyerek öğrencilere teslim edecek.


LGS Sınavı Kapsamı Değişti Mi?, LGS Sınavında Hangi Dersten kaç tane soru sorulacak?

Milli Eğitim Bakanı açıklamasında, LGS merkezî sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığnı; geçen yıl olduğu gibi 2022 yılında da sınav uygulamasında iki oturum hâlinde çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacağını belirtti.

Sınavın uygulanmasına ilişkin esasları hatırlatmak gerekirse, kıvuzda yer alan bilgilere göre:

  1. Merkezî Sınav, 05 Haziran 2022 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiyesaati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da başlayacaktır.
  2. Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikincioturum 80 dakika olarak uygulanacaktır.
  3. Ek süre verilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerde;
    1. Yabancı Dil alt testinden muaf olanların birinci oturumdaki toplam süresi 80 dakika,
    2. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olanların birinci oturumdaki toplam süresi80 dakika,
    3. Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testlerinden muaf olanların birincioturumdaki toplam süresi 65 dakika olarak uygulanacaktır.
  4. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olan öğrencilerin birinci oturumdaki toplam süresi 60 dakika olarak uygulanacaktır.
  5. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.
Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabileceklerdir.

lgs sınav kapsamı, soru sayısı, lgs dersler, sınav süreleri lgs sınav başvuru, uygulama, açıklanma takvimi

2022 LGS KAPSAMINDAKİ MERKEZÎ SINAV KILAVUZU

5 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan LGS sınavı ile ilgili olarak yayımlanan "SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA İLİŞKİN MERKEZÎ SINAV BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU"da; sınava başvuru, sınavın uygulanması, sınavın açıklanması,başvuru işlemleri, sınav kapsamı vs. hakkında ayrıntılı bilgiler elde edebilirsiniz.

2022 LGS kapsamındaki merkezî sınav kılavuzu, Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, 2022 LGS Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu belgesine aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

2022 LGS Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu - PDF 2022 LGS Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu - Sesli Betimleme 2022 LGS Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu - İşaret Dili


Kaynak:

https://meb.gov.tr/