Back to Top Anasayfa

2018-2019 YKS YERLEŞTİRME PUAN TÜRLERİ PUAN-SIRA KIYASLAMASI VE ADAYLARA TAVSİYELER

Değerli üniversite adayları, sizler için 2019-YKS sınavı sonrasında, yerleştirme puanlarına ve puan türlerine göre adayların 2018 ve 2019 yılı başarı sıralarının kıyaslamasını yaptık. Bu değerlendirmede sizlere bazı tavsiyelerde bulunduk. Lütfen dikkatlice okuyup inceleyiniz.


2019 YKS Puan, 2018-2019 Başarı Sıraları Kıyas Tablosu

Aynı puanın yıllara göre farklı sıralara denk geldiği görülmektedir. Bu durum, bu sınavın bir puanlama değil sıralama sınavı olduğunun kanıtıdır.

Esasında tercih işlemlerinde puan mı yoksa sıramı kullanılır sorusu, doğru bir soru değildir çünkü ikisi de aynı şeyi ifade eder. Bizlerin, tercih te sıralamayı daha doğru bir araç olarak kullanmamızın ve önermemizi şu şekilde açıklayabiliriz: Örneğin 1000 kişilik bir grupta en başarılı 100. kişinin farklı zamanlarda yapılan ölçümlerin sonunda ortaya çıkan puanlara göre puanı değişebilir ama 100. kişinin 100. kişi olduğu gerçeği değişmemektedir. Sizlerin üniversite tercihlerinde istediğiniz bölüme geçen yıl yerleşen en son kişinin puanını alsanız bile o kişinin sırasında olamayabilirsiniz. Bundan dolayı tercihlerde sıralamayı dikkate almanız sizler için daha doğru değerdir.

Üniversite sınavlarında o yılın testlerinin standart sapmaları o yılın ilgili testte ki (örneğin o yılın TYT matematik testi) her bir sorunun değerini belirlemektedir. Bir testteki her soru aynı değerdedir. Bir testteki bazı soruların aynı testteki diğer sorulardan (örneğin TYT matematik) daha değerli olduğu bilgisi doğru değildir. Bu bağlamda 2020 üniversite sınavlarında testlerin puan değerlerini şimdiden tahmin etmek imkânsızdır. Şu an kullanacağınız puanmatikler sizlere sadece bu konuda, geçmiş yıllara bakarak tahmini bir değer verir. 2020 sınavlarında her bir testin ne kadar puan getireceğinin bilgisi ancak 2020 YKS sonuçları açıklandığında ortaya çıkacaktır.

Değerli üniversite adayları sizler için en önemli sorulardan biri olan; istediğim üniversite programına kaç netle yerleşirim, sorusudur. Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Sizler kazanmak istediğiniz bölüm için hedeflediğiniz neti yapsanız bile o yılın üniversite sınavları Türkiye geneli için kolay geçmişse çıkarttığınız netler muhtemelen size yetmeyecektir ve istediğiniz yeri kazanamayabilirsiniz. Diğer bir ihtimal de üniversite sınavlarında istediğiniz bölüm için öngördüğünüz neti çıkartamazsanız bile Türkiye geneli sınav zor geçmişse istediğiniz yeri kazanabilirsiniz.

Üniversite programlarının, geçmiş yıllara ait (2019 da dahil) sıra, puan ve net bilgisi sizler için sadece örnek bir bilgidir. 2020’de hangi programın hangi puan-sıra değeriyle kapatacağını şimdiden tahmin etmek imkânsızdır. Her yılın kontenjanı ve o yılın üniversite adaylarının ilgi ve talepleri puan-sıralarının oluşumunu sağlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı hedeflediğiniz yerin 2020 sırasını şimdiden tam olarak bilmek imkânsızdır. Sizler şimdiden tam olarak bilemeyeceğimiz konularla çok vakit kaybetmek yerine, enerjinizi sınav başarınızı yükseltmek için kullanın lütfen.

2018-2019 YKS YERLEŞTİRME PUAN TÜRLERİ PUAN-SIRA KIYASLAMASI VE ADAYLARA TAVSİYELER'İ PDF olarak aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz:

2018-2019 YKS YERLEŞTİRME PUAN TÜRLERİ PUAN-SIRA KIYASLAMASI VE ADAYLARA TAVSİYELER - PDF
Hazırlayan: Mesut SABANCI
rehbermesut
genctercih