Back to Top Anasayfa

2016-ÖSYS Üniversite Tercihleri Yerleştirme Sonuçları

10 Ağustos 2016 tarihli "2016-ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması" ile ilgili duyuru ÖSYM web sitesinde aşağıdaki gibi yer almıştır:

26 Temmuz - 04 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ÖSYS Üniversite tercih döneminde adaylar, LYS sonuçlarına göre tercih listelerini oluşturdular. Binlerce üniversite adayının merakla beklediği 2016 ÖSYS Yerleştirme sonuçları ÖSYM web sitesinde açıklandı. Duyurunun ayrıntıları aşağıdaki gibidir:

  • Yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 13 Mart 2016 tarihinde uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 18-19-25-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.
  • Adaylar, yerleştirme sonuçlarını yukarıda belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. 2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir.
  • Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Adaylar 2016-ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarına Aşağıdaki Linkten Bakabilirler:

[]2016-ÖSYS Yerleştirme Sonuçları


Adaylar 2016-ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarına Ait Sayısal Bilgilere Aşağıdaki Bağlantıdan Ulaşabilirler:

[]2016-ÖSYS Yerleştirme Sonuçları Sayısal Veriler


TABLO-3: Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları, En Büyük - En Küçük Puanlar Tablosunu Aşağıdaki Linkten İndirebilirsiniz

[]TABLO-3: Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Önlisans Programları, En Büyük - En Küçük Puanlar Tablosu


TABLO-4 Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları, En Düşük - En Yüksek Puanlar Tablosunu Aşağıdaki Linkten İndirebilirsiniz

[]TABLO-4 Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları, En Düşük - En Yüksek Puanlar Tablosu

KOŞULLAR: 16.MADDE HAKKINDA (MÜHENDİSLİK PROGRAMLARI YERLEŞTİRMESİ)

Bk. 16. : Mühendislik programlarına ( Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 240 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (Okul birincisi kontenjanları dâhil)

Bu madde uyarınca Bk. 16 kuralı olan programlarda uygulanan baraj puanlar aşağıda belirtilmiştir.

  
Puan Türü  Baraj Puan
YGS-1 333,61208
MF-1 244,25215
MF-3 239,49953
MF-4 239,62433
ELEKTRONİK KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
  • Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirmelerde Elektronik kayıt kullanılmayacak olup öğrencilerin, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekmektedir.
  • Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.
  • Elektronik kayıt işlemi 2016-2017 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir.
  • Elektronik kayıt 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
  • Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dâhil edilmeyecektir.
  • Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir.
  • Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığından lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacaktır. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacaktır. Ancak; Milli Eğitim Bakanlığından lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak ve yerleştiği Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığından mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecektir.
  • Aynı anda örgün iki önlisans veya iki lisans programına kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir.
  • Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabileceklerdir.
  • Yükseköğretim kurumları, elektronik kayıt olanlara ait bilgileri Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden alabileceklerdir.
  • Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabileceklerdir.