Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu hayatta tek ve en doğru diye bir şey olmadığı gibi tek ve en doğru tercih diye de bir şey yoktur. Özellikle böyle karar verme dönemlerinde her kafadan bir ses çıkar. Muhtemelen birçoğunuz gideceği liseyi seçerken, 10. Sınıfta okuyacağı alanı seçerken başta ailemiz olmak üzere daha pek çok kişi işimize karışmıştır ve hatta belki de birçoğunuz daha hayatında kendine ait bir karar bile verememiştir. Herkesin doğrusu ve hayata bakış açısı farklıdır. Bu işi ciddi anlamda yapan tercih danışmanları ve rehber öğretmenler de bile az da olsa seçim kararlarında farklılık olabilir. Benim burada yazacaklarım benim rehberlik ve hayata bakış- yaşayış anlayışıma göre doğrudur. Bunu okuyan kişinin tamamından ya da bir kısmından faydalanması o kişinin karar verme aşamalarında bilgilenip iyi seçim yapmasını sağlamak amacıyla bunları sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle basitçe analiz edelim. Olayı ikiye ayıralım birinci ayrım siz, ikinci ayrım ise tercih yapılacak, karar verilecek bölüm.
a) Tercih yapacak yada karar verecek kişinin sahip oldukları:
YGS-LYS Başarı durumunuz (puanınız ya da başarı sıranız),
Ailenizin ya da sizin ekonomik gücünüz,
Becerileriniz – Kabiliyetleriniz,
İstek ve amaçlarınız,
Nasıl bir hayat yaşamak istiyorsunuz,
Cinsiyet vb. değişmezleriniz.
b) Tercih yapacağınız bölümün gerçeklikleri:
YGS-YLS yüzdelik dilimi,
Bu bölümü okumanın sizin iş bulmanıza ve hayatınızı kazanmanıza faydası var mı, olacak mı? (yakında ekmek elden su gölden devri bitecek).
Bu bölümü okurken ya da bu bölüme bağlı bir işte çalışırken neler yapacaksınız, ne türlü fedakârlıklarda bulunmanız gerekebilir. Günümüzde şartlar gittikçe zorlaşmaktadır.
Şimdi gençsin, güzelsin, enerjiksin; yarın bir gün 40-50 yaşına geldiğinde bu mesleği yerine getirebilecek misin? Meslek büroda mı icra ediliyor sahada mı bunları iyi düşünmek gerekir. Yarın bir gün bu işte yükselmenin imkanı var mı?
Meslekler yapı olarak birbirinden çok farklıdır. Mesela muhasebeci sayılarla uğraşır öğretmen ise öğrenciyle. Bu bakımdan mesleğin konusu sizin için ne kadar ilgi çekici ? İyi olmadığınız alanlardan bölüm seçmeyin.
Tercih Yaparken Aşağıdaki Hususlara Dikkat Etmekte Fayda Vardır.
Üniversiteyi bitiren gençlerin çok azı istedikleri seviyeden işe başlar. Belli başlı okullar ya da bölümler dışında okulu bitiren kişiler birçok konuda hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bakın televizyonda atanamayan öğretmenlerin durumu vb. gibi örnekleri iyi izleyin. Her yıl işletmeden yaklaşık 30,000 kişi mezun olmaktadır. Bu bölüm mezunlarının her yıl çok küçük bir kısmı devlete atanabilmektedir. Bu atamada KPSS ile çok yüksek puanlarla mümkün olabilmektedir. Geriye kalan büyük çoğunlukta eğer çok iyi bir üniversiteden mezun olursanız işiniz nispeten daha kolay. Bu mezun grup içinde farkınızı ancak İngilizce öğrenerek ya da yüksek lisans yaparak ortaya çıkarabilirsiniz.
Çok zor bölümde okumuyorsanız üniversite yıllarında Part Time çalışmak ya da staj yapmak size hem tecrübe hem de çevre anlamında çok şey katacaktır ve mezun olduktan sonra iş bulmanız kolaylaşacaktır. Bunun içinde büyükşehirlerde üniversite okumak daha avantajlıdır. Birçok mezun kendi alanında çalışmaktansa Part Time çalıştığı ya da staj yaptığı alanda çalışabilmektedir.
Birde en önemlisi kazanmış olmak için üniversite kazanmayın, bu hayatınızdaki belki de en önemli seçim olacak.
Tercihleri Belirlerken Sıralama Nasıl Olmalıdır ?
Sakin olun (panik yapmayın-dünyanın sonuna gelmedik), Çok yüksekten uçmayın, Çok İdealist olmayın (dünyayı siz değiştiremeyeceksiniz) Tutarlı olun.
1) Önce birkaç bölüm seçin. Tercihen bu bölümler birbirleriyle ilişki ve bağlantılı olsun (daldan dala atlamayın). Örneğin TM-3 gurubundan Felsefe, sosyoloji, psikoloji ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık seçtin.
Bu bölümleri seçerken ailenizin ekonomik gücünü unutmayın. Bu hayattaki en güzel şey gerçekliktir. Eğer üniversiteyi bitirip hemen çalışmanız gerekiyorsa ;arkeoloji, felsefe vb. iş imkanı az olan bölümleri seçmeyin ama eğer ekonomik durumunuz çok iyi ise seçin. 2012 yılında Fizik, Kimya ve Biyoloji 'de kontenjanların büyük bir kısmı boş kalmıştır. Zamanın da iyi planlama yapılmadan bol bol açılan bu bölümler, iş olanaklarının azlığından dolayı şimdi öğrenci bulamaz hale gelmiştir.
2) Bu bölümleri iyi araştırın ve kendi içinde sıralama yapın. Örneğin psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyoloji, felsefe grubu öğretmenliği ve felsefe şeklinde sıraladın. Tercih yaparken önceliği daha iyi bölüme vermekte fayda vardır. Örneğin ilk sıraya koyduğun psikolojiden ne kadar tercih yapacaksan yapıp sonra sosyolojiye ya da felsefeye geçebilirsin. Sadece il için tercih yapmak sakıncalıdır. Örneğin ben İzmir'i çok seviyorum orda okuyacağım deyip doğu illerinde daha iyi bir tercih yapabilecekken İzmir'den daha düşük puanda bir bölüm seçmek bence sağlıklı bir karar değildir. Bu dediğimizin en güzel örneği Kars'taki tıp neredeyse İstanbul'daki diş hekimliğiyle aynı puandadır. Üniversite 4 , bilemedin en fazla 7 yıl. Bitirdiğinde iş bulamazsan yine döneceksin memleketine.
3) Gelecekte yapmak istediğin mesleği gidip yakından inceleyin. Muhakkak o mesleği icra eden birinin yanında en az bir gün geçirin. Bazen televizyonda izlediğimiz ve popüler olan meslekler yada insanların genel kanısı yanlış yada eksik olabiliyor. Bu tarz eksik bilgilerin ya da yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmenin en iyi yolu budur. Avukatlık, psikologluk, uluslararası ilişkiler gibi meslek ya da bölümlerin ne yaptığı nasıl yaptığı genelde çok iyi bilinmiyor. Bu tarz mesleklere özenen arkadaşlar için en iyi yol bu meslekleri icra edenlerin yanında belli bir zaman geçirip gerçeği görmeleridir.
4) Devlet yada vakıf üniversitelerinde yabancı dil, yurt dışı öğrenci değişim imkanları, staj-iş imkanları, çift dal – yan dal, burs vb. gibi imkanları iyi araştırın, eğer tercih yapacağınız üniversitelerde bu gibi imkanlar varsa onları öncelikli tercih etmeniz faydalı olacaktır. Öncelikle tercih edeceğiniz bölümün iş imkânının geniş olduğu illeri seçmeye çalışın örneğin turizm okumak için sıradan bir il seçeceğine Antalya daha iyi olur. Ülkemizdeki iş bulamayan üniversite mezunlarının çoğu okuduğu bölümle ilgili her hangi bir çalışma-staj-deneyim sahibi değildir. Üniversitede okuyan biri aynı zamanda bu okuma süresi içinde çalışır, iş tecrübesi edinir ve çevre sahibi olursa, üniversite mezunu olduktan sonra iş bulma ihtimali yükselecektir.
5) Seçeceğiniz üniversitenin ya da bölümün yıllık harç ücretini vakıf üniversitesi ise yıllık ücretini iyi öğrenin. Tercih kılavuzunda kodu 1 başlayan bölümler devlet, 2 ile başlayanlar vakıf, 3 ile başlayanlar Kıbrıs'taki vakıf ve 4 ile başlayanlar yurt dışı üniversiteleridir. Bunların her birinin ücretleri farklıdır. Örnek vermek gerekirse çeşitli bölümlerin aşağıda üniversitelere göre yıllık ücretleri belirtilmiştir.
Not : Vakıf Üniversitelerinde Öğrenci burslu bölüm kazanırsa ( tam burslu, % 75, % 50, % 25 burslu gibi )yıllık ücretin burs kazandığı kadarki kısmını ödemez. 2012 tercih kılavuzundan bu ücretler alınmıştır 2013 için güncelleme yapılacaktır.
Not: Belirtilen ücretler sadece bir yıllıktır ve bu ücretlere yol, yemek, yurt vb. diğer masraflar dahil değildir.
Not: Burada belirtilen ücretler bilgilendirme maksatlıdır. Üniversitelerin kendi sayfalarından ve ÖSYM'den daha kesin bilgi edinilebilir.
Not: Eylül 2012 itibariyle Devlet üniversitelerinde Birinci Öğretim harç ücretleri kaldırılmıştır.
6) Tercih yapmak istediğiniz üniversite ve bölümlerin kesinlikle varsa özel şartlarını ve açıklamalarını okuyun. Bu özel şartlarda o bölüme ve üniversiteye ait her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Bunun yanında tercih yapmak istediğiniz bölümün tam olarak hangi ilde nereye ne kadar uzak olduğunu kampüsü olup olmadığını kontrol ediniz.
7) Bölümleri sıralarken, bölümlerin puanlarından daha çok başarı sırasına bakmanız daha sağlıklı olacaktır. Sitemizde Üniversitelerin taban puanları verilirken 2012 başarı sıraları da verilmiştir.
8) Nihai tercihlerinizi yaparken başarı sıranızın yarısı kadar üstten başlayabilirsiniz. İlk 4 – 5 tercihi kazanma ihtimalinizin düşük olduğu yüksek puanlı yerleri yazın. Daha sonra puanınıza yakın ve puanınızın altında yerler yazabilirsiniz. Tercih listesinde son yapacağınız tercihlere dikkat edin. Sınavsız geçiş ve açık öğretimde kontenjan sınırlaması olmayan bölümler haricinde iki ya da dört yıllık okul kazanırsanız ister okuyun ister okumayın bir sonraki yıl OBP'nız yarıya düşer.
Örneklemek gerekirse:
Varsayalım adayın TM 1 başarı sırası 50.000 olsun. Adayımız işletme okumak istiyor devlette. Aşağıdaki gibi bir sıralama yapabilir.
Yukarıda ki tabloda kırmızı işaretli bölüm başarı sıralarını göstermektedir. Bur da adayın dikkat etmesi gereken husus son tercihleridir. Kazandığımız zaman okumayacağımız yerleri yazarsak ve oldu ki kazanırsak, o zaman üniversite kazanmak bizi mutlu etmez aksine külfet gibi gelir. Ondan dolayı tercih listemizdeki son tercihlere dikkat !!!
Bu hayattaki her türlü olumsuzluğa ve imkansızlığa rağmen eğitim değişik ve yeri doldurulamaz hazdır. Bu hazzı tatmanız dileğiyle, hepinize başarılar.
Hazırlayan: Mesut Sabancı Rehber Öğretmen
Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.