Meslek Seçimi, Geleceğin Meslekleri ve Doğru Tercih

Faruk Küçüködük

(Beykent Üniversitesi Eğitim Koordinatörü)

 

 

 

DOĞRU TERCİH NASIL YAPILIR

 

  • Tercih yapmadan kitapçığı okuyunuz. Özellikle tercih kılavuzunda bkz. kısmını özellikle Okumalısınız.
  • Tercih yapacağınız bölümü puanınıza göre değil, yeteneğinize göre seçiniz. Seçtiğiniz bölüm size uygun bir bölüm değilse kesinlikle seçmeyiniz. Geçmiş yıllarda bu hatayı yapıp bölüm değiştiren veya bitirdiği bölümde mutlu olmayıp başka alanlarda çalışan yüzlerce örnek verebilirim.
  • Tercih yaparken çevrenizin etkisinde kalıp istemediğiniz bölümü yazmayınız.
  • Tercihinizde; yer vereceğiniz bölümün geleceğini, piyasada ne kadar ihtiyaç olduğunu ve iş imkânlarını araştırınız.
  • Tercihinizde yazmaya karar verdiğiniz bölümün üniversitesini mümkünse gidip yakından görünüz. Bu bölümün hocalarıyla tanışıp sorular sorup daha yakından tanıyınız. Seçeceğiniz bölümde okuyan öğrencilerle tanışıp daha detaylı bilgi almaya çalışabilirsiniz.

    Tercih ettiğiniz Üniversitenin kütüphanesini, sosyal alanlarını,   derslik ve laboratuvarını inceleyiniz. Öğrenci kulüplerinin aktifliğini araştırabilirsiniz. Eğer seçtiğiniz Üniversiteye gitme imkânlarınız yoksa bu üniversitenin sitesine girip inceleyiniz. Özellikle seçmiş olduğunuz bölümün öğretim üyelerinin sayısını, nerelerden mezun olduklarını, hangi alanda araştırma yaptıklarını ve yayınlarını incelemelisiniz. Çünkü sizi yetiştirecek hoca ne kadar donanımlı ise size o kadar bilgi ve beceri aktaracaktır.

  • Üniversiteyi Üniversite yapan mezunlarıdır. Bu nedenle mezunlar derneğini inceleyiniz, eski mezunların nerelerde çalıştığını araştırabilirsiniz. Bu durum size staj yapmada kolaylık sağlayacaktır. Üniversiteyi bitirdiğinizde de iş bulmada çok gerekecek bir değer olacaktır.
  • Seçmiş olduğunuz Üniversitenin Çift dal-Yan dal-ERSAMUS-Staj imkânlarını inceleyiniz.
  • Ücret karşılığı eğitim veren Vakıf Üniversiteleri seçerken daha dikkatli olmalısınız. Yerini ve burs imkânlarını çok iyi araştırınız. “Burs kesilme şartları nelerdir?” gibi sizi daha sonra üzebilecek maddi konuları iyi inceleyiniz.
  • Tercih yaparken acele etmeyiniz. İstemediğiniz bölümü tercihlerinize yazmayın. İstemediğiniz bölümü kazanmanız durumunda kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ek kontenjandan yararlanamazsınız.  Ayrıca bir sonraki yıl puanınız (OBPX0,12) yarı yarıya düşer.
  • Tercihlerde 30 tercihin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz.
  • Tercih yaparken puanların göre değil, başarı sırasının göz ününde alınması daha doğru olacaktır. Çünkü puanlar her yıl değişebilir.
  • 2015 ÖSYS’de Tıp Fakültelerine MF-3 de başarı sırası ilk 40.000, Hukuk Fakültelerine TM-3 de başarı sırası ilk 150.000 de olanların tercih edileceğini unutmayınız.
  • Tercih sıralamasını başarı sırasına göre yaparken, küçükten büyüğe göre sıralayınız. Tercih sıralamasını puana göre sıralarken büyükten küçüğe doğru sıralayınız. . Özellikle vakıf üniversitelerini seçerken Tam Burslu – %75 Burslu- %50 Burslu- %25 Burslu- Ücretlisırasını göz ardı etmeyiniz.

Örnek:
Arda ve Cansu Beykent Üniversitesinin Hukuk Fakültesi Tam Burslu bölümünü tercih yapsın  

Ardanın TM-3 450,001 Puanı olsun 
Arda tercihinde Beykent Hukuk’u 30.ncu sırada tercih yapsın.                                      
Cansun’un TM-3 450,000 Puanı olsun Cansutercihinde Beykent Hukuk’u 1.nci sırada tercih yapsın.                                    

Kimin önce yerleştiği sorulduğunda genelde Cansun’un önce yerleştiği cevabını almaktayız. Bu yanlış bir cevaptır. Arda daha önce yerleşir. Doğrusu eğer Arda’nın  üsteki tercihlerine yerleşmediği göz önüne alındığında  Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tam Burslu bölümüne önce  Arda yerleşir. Çünkü Arda’nın puanı Cansu’dan binde bir daha büyüktür.

ADAYLARA BAŞARILAR DİLERİM.


Faruk KÜÇÜKÖDÜK
Beykent Üniversitesi Eğitim Koordinatörü

farukkucukoduk@beykent.edu.tr
Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk