Back to Top Anasayfa

LYS YAKLAŞTIKÇA SINAV STRESİNİ AZALTALIM

Haziran ayının yaklaştığı bu günlerde siteye çok fazla sayıda öğrencilerden ders çalışamadıklarını, panik olduklarını, karamsarlığa düştüklerini belirten durumlar ve bunları nasıl aşabileceklerinin soruları gelmektedir.

 Yoğun tempoda uzun süreli çalışmanın bu tarz sonuçları olabilir. Özellikle günlük çalışma saatine ve günlük soru çözümü sayısına çok takılan adaylarda bu tarz ruhsal düşüşler daha fazla görülür. Örneğin günde 8-9-10 + saat ders çalışmalıyım ya da günde 400-500 soru çözmeliyim tarzında yaklaşımlar. Bu tarz düşünen adaylarda zamanla yorgunluk, bitkinlik, başaramayacağı korkusu, bildiklerini unuttuğunu düşünme vb. bir çok duygu ve düşünce olumsuz anlamda gelişmektedir. Bu durumdaki adaylar aynı zamanda kendilerini eve kapatmış ve zaruri ihtiyaçlarının dışında bişeyler yapmanın zaman kaybı olduğunu düşünmektedir. Kişinin bünyesi fiziksel ve ruhsal anlamda bu yükü ve yoğun tempoyu taşımamaya başlayınca da bu panik hali artarak kişiyi ders çalışmaktan uzaklaştırıp çok daha çabuk olumsuz bir ruh haline sokmaktadır.

Bu tarz büyük sıvanlar öncesinde psikolojide ve rehberlikte stres ve heyecanın belli bir dereceye kadar bireye faydalı olduğu düşünülür. Stres ve heyecanın fazlası ise yarardan çok zarar getirerek kişiyi psikolojik ve biyolojik anlamda olumsuz durumlara sürükler. İştahsızlık, uykusuzluk, karın ağrılar vb. fiziksel kaynakları olumsuzluklarda bu durumun sonucu olabilir. Zaten kişi ne kadar iyi olursa olsun bu olumsuz davranışlarla sınavda başarıyı yakalaması çok zordur.

Bu durumdaki adaylar için en doğrusu sakinleşmeye çalışmaktır. Öncelikle şunda anlaşalım ne kadar çok iyi çalışırsanız çalışın en çok ihtiyacınız olan şey nispeten sakin ve olumlu bir ruh hali ile sınava girmeniz gerekir.

  • Bunun için ilk ve en önemli kural kendimizi şu kadar saat çalışacağım, şu kadar soru çözeceğim tarzındaki zorlamalardan kutarmaktır. Sınavın yaklaştığı bu günlerde günde 500 soru çözmek için kendimizi zorlayacağımıza iki denem sınavı çözüp eksiklerimizi görüp o konulara yoğunlaşmak daha iyidir.
  • Gerçekçi olmakta ve derslerdeki eksikleri tespit etmekten korkmayalım. Adaylar bu dönemlerde sürekli aşırı iyimser tutumlarla kendilerini örneğin matematikte şu kadar net çıkartacağım diye zorlayabilir. Hedefin olması ve bu hedef için uğraşılması güzel olmakla beraber bu çok sağlıklı bir yol değildir. Hedefe ulaşamayacağımız noktalarda hedeflerimizi değiştirmemiz ya da buna uygun çözümler bulmamız bizi rahatlatabilir. Özellikle hazır olmadığımız ya da iyi öğrenemediğimiz bazı konular artık çalışma kapsamından çıkartabiliriz. Enerjimizi daha yoğun bir şekilde daha az konuya harcamak belki daha faydalı olacaktır.
  • Bu süreçte çevremizle sınav ve üniversite konuşmaları yapmaktan kaçınmak gerekir. Bu zamanlarda kıyaslamalar ve beklentiler yükselir. Bu durum adayın üstünde baskı oluşturur.
  • Birkaç günde bir dışarı çıkmak birkaç saatliğine de olsa gezmek eğlenmek üzerinizdeki yükü azaltır ve rahatlamanızı sağlar.
  • Doğrudur önemli bir sınava gireceğiz ama özellikle bayan adaylara sesleniyorum, bu sınav ölüm kalım sınavı değil. Çok büyütmeyelim ve sınava gereğinden fazla anlam yüklemeyelim.

Sınava girecek tüm adaylara başarılar diliyorum!

Mesut SABANCI - Rehber Öğretmen - Tercih Uzmanı