2014 ÜNİVERSİTE TERCİH TÜYOLARI

 

2014 Üniversite Tercihlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz? 2014 Üniversite Tercihleri Tüyoları Nelerdir? 2014 Üniversite Tercih Tüyoları. 2014 Üniversite Tercihlerinde Püf Noktalar.

 

  • Tercih yaparken puandan ziyade başarı sırasını kullanmak akıllıca olur.
  • 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında tekrar açılacak olan öğretmenlik bölümleri için 2012 yılı başarı sırasını kullanın.
  • Sağlık yönetimi, sağlık idaresi vb. bölümleri yazarken üniversitenin tıp fakültesi ya da hastanesinin olması tercihte bulunurken dikkate alınmalıdır.
  • Sınıf öğretmenliği bölümünün popülaritesinin biraz azalacağını, dolayısı ile başarı sırasının biraz gerileyeceğini tahmin etmekteyim.
  • Yeni açılan bölümlerden özellikle sağlık bölümlerinde muadillerine göre başarı sırasının çok düşeceğini sanmıyorum.
  • Yeni açılan vakıf üniversitelerindeki 2 yıllık sağlık bölümlerinden anestezi, ilk ve acil yardım gibi bölümlerin yine sınavsız geçişle dolacağını, patoloji, laborant, görüntüleme teknikleri, fizyoterapi gibi bölümlerde ise ücretli bölümlerde sağlık meslek çıkışlı olmayan adayların şansının olduğunu düşünüyorum.
  • Adayların şehir tercihlerinde özellikle hangi özelliği itibari ile gelişmiş olduğunu dikkate alarak tercihte bulunmalarında fayda var. Örnek, Muğla ve Antalya'da turizm, Bursa'da otomotiv, makine mühendisliği okumak gibi.
  • Bölümle – üniversite/ şehir arasında kalırsanız, bölümü tercih edin. Sonuçta o şehirde 4-5 yıl kalacaksınız, ancak o işi yıllar boyunca yapacaksınız.
  • Ülkemizde iş garantili meslek sayısı bir elin parmağını geçmez. Diplomayı alsanız ve devlette atanmak isteseniz KPSS ile karşılaşacaksınız. özel sektörde çalışmak isteseniz size , karakterinize, diplomanıza, iş bilginize vs. bakacaklar.. ama severek yapacağınız bir meslek olursa bu aşamaları çok daha kolay atlatabilirsiniz.
  • Adayların tercihleri sıralarken bunu istek sırası gibi düşünmeleri, adayların bir bölümü kazandıklarında bir alt sırada yazdıkları bölüme yerleşemedikleri için üzüleceklerse o bölümü daha üst sıraya yazmaları.
  • 2014 ÖSYS' de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2015 ÖSYS' de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2014 ÖSYS' de merkezi yerleştirme ile (Açık öğretimin kontenjanlı programları dahil) yerleştirilirseniz, 2015 ÖSYS' de puan kaybı yaşarsınız.
  • Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu' ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye' de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.
  • Tercih yaparken 8-10 sene sonrasını düşünerek tercih yapmalı. Adayın üniversiteyi bitirip iş yaşamına girmesi 2020'den sonra olacak.

Adem KALEBAŞI – pdradem@gmail.com - Rehber Öğretmen

BİLİNÇLİ TERCİH İÇİN YENİ TERCİH ROBOTLARIMIZI KULLANINIZ...

Genç Tercih © 2012. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Sitemiz kullanıcılara güncel bilgileri basit ve pratik bir şekilde ve hiç bir koşul getirmeden ve ücret talep etmeden sunmak için hizmet vermektedir. Bu sitede (www.genctercih.com) verilen tüm bilgiler, dokümanlar ve haberlerin azda olsa eksik, yanlış, öznel ve / veya güncel olmama ihtimalleri vardır. Siteyi kullanan herkesin bu durumların farkında olması ve nihai kararlarını verip işlemlerini yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemle rica olunur. Kullanıcı ve adayların nihai kararlarında ve işlemlerinde YÖK, ÖSYM, MEB vb. resmi kurumların kaynaklarından ilk elden faydalanmaları ve bilgileri kontrol etmeleri tavsiye olunur. Site doğabilecek yanlış anlamalardan ve yanlışlıklardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Site tüm kullanıcıların bu uyarıları okumuş olduklarını kabul eder.

MEVLANA ÇAKIRAL, televizyon kıskacında çocuk